Toinen vierailukohteemme, vaatimattomampi Changdeokgung palatsi oli vain kävelymatkan päässä Gyeongbokgung palatsista. Tie sinne vei viehättävän Bukchon kaupunginosan läpi. Bukchon tarkoittaa pohjoista kylää ja edustaa vanhaa korealaista asumistyyliä ajalta jolloin Soul alkoi voimakkaasti kasvaa ja kehittyä. Alueella on useita perinteisiä hanok taloja ja osa kaduista sekä kujista mutkittelee talojen väleissä. Bukchon on kuin repäisty toisesta kaupungista. Alueella on useita pieniä ravintoloita ja mainioita kahviloita tai teehuoneita. Poikkesimme ranskalaistyyliseen Hit The Spot kahvila-konditoriaan jonka leipomukset saivat kuolan valumaan suupielistä eikä valinnan tekeminen ollut helppoa, olisi tahtonut maistaa kaikkea.

Changdeokgung palatsi rakennettiin 1405 kuningas Taejong hallitessa (hallitsi 1400-1418). Siitä tehtiin Gyeongbokgung palatsin sivurakennus tai kakkospalatsi. Kaikki Changdeokgung palatsin rakennukset tuhoutuivat palossa, japanilaisten hyökätessä 1592. Changdeokgung uudelleenrakennettiin 1610 ja se palveli pääpalatsina noin 270 vuotta kunnes Gyeongbokgung lopulta uudelleenrakennettiin 1867.

Changdeokgung on verrattain hyvin säilynyt ja se on hyvä esimerkki korealaisesta palatsiarkkitehtuurista. Changdeokgung palatsin salainen puutarha on turistiesitteiden mukaan yksi Korean kauneimmista paikoista. Changdeokgung palatsialue pääsi UNESCOn maailmanperintölistalle 1997 ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa ja luonnon kanssa harmoniassa olevan suunnittelunsa ansiosta.

Changdeokgung palatsi oli Joseon dynastian (1392-1910) hallitsijoiden suosikki suureksi osaksi palatsin takana sijaitsevan suuren Salaisen Puutarhan vuoksi. Alkuperäisen maastomuodon säilyttämiseksi puutarha istutettiin laaksoihin ja puutarhaan rakennettiin useita lootuslampia. Pieniä huvimajoja rakennettiin puutarhan takaosassa virtaavien purojen varsille. Salainen puutarha oli tarkoitettu hallitsijan ja kuninkaallisen perheen rentoutumispaikaksi, mutta se oli myös paikka erilaisille ulkoiluaktiviteeteille. Alkuaikoina puutarhassa mm. järjestettiin nuoliammuntakisoja leskikuningattaren juhlien yhteydessä. Joskus hallitsijat kokeilivat omakätisesti kasvattaa erilaisia viljalajeja puutarhassa.

Salainen puutarha on noin 60% koko Changdeokgung palatsin pinta-alasta. Siellä väitetään aikoinaan, nähdyn jopa tiikereitä jotka tulivat puutarhaan kiipeämällä sen muurien yli. Puutarha on niin laaja, ettei sitä pysty mistään näkemään yhdellä silmäyksellä.

Oma vierailuni osui aikaan jolloin useat puut sekä pensaat olivat puhjenneet kukkaan. Puiden silmut alkoivat vihertää ja ilma oli lämmin, muttei kuuma. Voisin sanoa, että melko optimaalinen vierailuaika. 

 

051v-normal.jpg

Ranskalaishenkinen Hit The Spot kahvila-konditoria Bukchon kaupunginosassa

 

068v-normal.jpg

Yksi Changdeokgung palatsin rakennuksista

 

067v-normal.jpg

Changdeokgung palatsin valtaistuinsali

 

073v-normal.jpg

Kirkkaana kukkivaa palatsialuetta

 

077v-normal.jpg

Palatsialueen puhtaan vaaleaa kukkaisloistoa

 

085v-normal.jpg

Salaisen Puutarhan oppaamme oli pukeutunut perinteiseen korealaiseen asuun

 

089v-normal.jpg

Keskimmäisestä portista sai kulkea itse kuningas ja kahdesta hyvin matalasta, nyt suljetusta, ovesta palvelijat jotka kumartuessaan joutuivat nöyrtymään ja muistivat näin oman paikkansa hierarkiassa

 

088v-normal.jpg

Tämä neliskanttinen lampi kuvasi senaikaisen käsityksen mukaan litteää maapalloa ja keskellä oleva pyöreä saari taivasta, näin väitti oppaamme, itse olisin ajatellut tämän kuvastaneen litteää pyöreää maapalloa jota ympäröi neliskanttinen vesi

 

097v-normal.jpg

Yksityiskohta Salaisesta Puutarhasta