Pikainen työmatka Shanghaihin ja muutama tunti tehokasta turistiaikaa töiden lomassa. Entisen kotikaupunkini kaduilla tuntui kovin tutulta kulkea vaikka paljon oli taas muuttunut ja edelleen rakennustyöt jatkuvat. Tämä kaupunki ei varmaan koskaan tule olemaan valmis.

Shanghain TV tornia (Oriental Pearl Radio & TV Tower) on jälleen kohennettu. 259 metrissä sijaitseva näköalatasanne, lasilattioineen, löytyi tornista jo edellisellä kerralla siellä vieraillessani, mutta 351 metrissä sijaitsevassa avaruuskapselissa en ollut aiemmin käynyt. Kapseli sijaitsee TV tornin ylimmässä pallossa ja sen pienistä ikkunoista näkee hyvällä ilmalla kauas. Sinne on myös rakennettu kuvitteellinen avaruusalus jonne mennään pussit kenkien päällä ja jossa voi leikisti nimetä itsellensä uuden tähden. Tietenkin nuo tietokoneet olivat hajalla joten mitään omia tähtiä emme saaneet nimetyiksi, mutta viileä rauhallinen avaruusaluskerros oli ihan hyvä lepohetki hektisen tornivierailun lomassa. Muissa tornin osissa oli niin paljon ihmisiä, että vaikkei itse olisi töninyt ketään, pääsi muiden tönittäväksi lähes taukoamatta. 98 metrissä sijaitsevaan pelikeskukseen emme menneet ollenkaan, tälläkään kertaa. Myös alakerran ylihinnoitellut ravintolat ja rihkamamyymälät ohitimme askeleita tihentäen. Mutta Shanghain historiasta kertovaan museoon tutustuimme jälleen. Se on yksi suosikeistani Shanghaissa ja siellä olen vieraillut usein. Ensimmäisen kerran kävin tuossa museossa kymmenisen vuotta sitten ja täytyy myöntää, että osittain museo on jäänyt vaille huolenpitoa, eikä kaikkia vierailijoiden aiheuttamia kulumisjälkiä ole vuosien saatossa korjattu. Siitä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että museo on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Peace Hotellin alakerrassa soittaa vanha jazz orkesteri päivittäin. Mekin suunnistimme noita rauhallisia rytmejä kuuntelemaan yhtenä iltana. Riemukseni pääsin myös tanssimaan rohkeusryyppyjä kumonneen kiinalaisen uskaltauduttua minua hakemaan. Hän oli harjoitellut askeleitaan hyvin, mutta rohkeusryyppyjen vahvuus vei hieman tanssista taikaa. Hienosti kuitenkin teimme kiemuroita ja kiitoksia sateli tanssin jälkeen niin tanssittajalta kuin koko hänen seurueeltaan. Hauskaa oli varmasti kaikilla.

Rakennus jossa Peace Hotel sijaitsee, perustettiin 1929. Valmistuessaan se oli Shanghain korkein rakennus. Nykyisin sen 77 metrin korkeus on kovin vaatimaton Shanghain pilvenpiirtäjien rinnalla. Rakennuksen valmistuttua sen ylin kerros oli sen rakennuttajan, liikemies Victor Sassoon:n yksityinen asunto. Vuonna 1952 kaupunki otti rakennuksen haltuunsa ja vuonna 1956 se avattiin Peace Hotellin nimellä.

 

A%20Zhuhai%20Airport-normal.jpg

Tällaisia koneita näkyi Zhuhain lentokentällä lähtiessämme matkaan. Epäilisin kyseessä olevan paikallisen halpalentoyhtiön. Vaan kuka tietää.

 

A%20Lujiazhui%20roundabout-normal.jpg

Lujiazui on Shanghain moderneinta aluetta jossa ovat myös ne korkeimmat pilvenpiirtäjät. Tottahan samalle alueelle on pitänyt rakentaa myös massiivinen liikenneympyrä, tässä kuvattuna TV tornista käsin.

 

A%20Pudong%20by%20night-normal.jpg

Tältä näyttää Lujiazuin alue iltavalaistuksessa, joen toiselta rannalta eli Bundilta katsottuna. TV torni kuvan vasemmassa laidassa palloineen, oikeassa reunassa Shanghain ja Kiinan korkeimmat rakennukset kohoavat kirjaimellisesti pilviin.

 

A%20Bund-normal.jpg

Tässä aivan erilaista Shanghaita eli joen toinen ranta, Bund, iltavaloissa.

 

A%20Old%20Jazz%20Band%20Peace%20Hotel-no

Näiden herrojen tahdittama pääsin tanssahtelemaan kiinalaiseen tyyliin Peace Hotellin jazzbaarissa.

 

A%20Shanghai%20History%20Museum-normal.j

Shanghain historiallinen museo TV tornin alakerrassa esittelee vanhaa Shanghaita elävästi.

 

A%20Old%20Shanghai%20game%20night-normal

Tältä näytti illanvietto Shanghaissa ennen Maon aikaa.

 

A%20Palm%20painting-normal.jpg

Nykyisin Shanghaista löytää taitavia käsityöläisiä ja taiteilijoita. Tässä kädellä maalaaja eli taiteilija joka käyttää vain kättään, sormiaan ja kynsiään maalatessaan. Taitavasti hän taulunsa teki jopa niin taitavasti, että minunkin matkaani lähti yksi teos.

 

A%20FuLukSau-normal.jpg

Kaupunginjumalan temppeli on Shanghain tärkein Taolainen temppeli. Se on rakennettu kun keisari Yongle oli vallassa Ming dynastian aikaan (1403-1424). Tämä kaunis FuLukSau veistos seisoo perimmäisen, pienen, itse kaupunginjumalan temppelin katolla.

 

A%20Food%20Street-normal.jpg

Aivan kaupunginjumalan temppelin vieressä sijaitsee ihanan vilkas ja värikäs ruokakuja.

 

A%20Old%20Town%20alley-normal.jpg

Vanhan kaupungin kujilla ei tunne olevansa maailman väkirikkaimman ja Kiinan moderneimman kaupungin keskustassa.