Voi kun maailmassa on niin paljon asioita joita haluaisi tehdä, mutta päivässä niin vähän tunteja, ettei kaikkeen millään riitä aikaa. Vaikka kuinka priorisoi ja ulkoistaa, ei edelleenkään kaikelle ole aikaa. Kasvaako nälkä syödessä?

Meillä vietetään täällä nälkäisten aaveiden/henkien kuukautta (http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_Festival). Kiinalaisen kalenterin mukainen seitsemäs kuukausi (tänä vuonna 17.8.-15.9.) on buddhistien, taolaisten ja kiinalaisen kansanperinteen mukaisesti aaveiden/henkien kuukausi. Vanhan uskomuksen mukaisesti elävät käyvät tervehtimässä kuolleita kaksi kertaa vuodessa, keväällä hautojen lakaisun aikaan (http://en.wikipedia.org/wiki/Qing_Ming_Jie) ja syksyllä kahden yhdeksikön päivänä (http://en.wikipedia.org/wiki/Chung_Yeung_Festival). Kuolleet puolestaan tulevat tervehtimään eläviä kiinalaisenkalenterin 7.:nä kuukautena. Koska henget eivät pysty syömään tai juomaan, pitää heitä kestitäkseen polttaa hyvältä tuoksuvia suitsukkeita. Näin saadaan henget pysymään tyytyväisinä, eivätkä he vahingoita talonväkeä.

Naapurin hyvin uskonnollinen vanhapariskunta pisti kylmästi nuotion sekä hissin eteen rappukäytävään että porraskäytävän tasanteelle. Olin varmasti melkoinen näky kun seitsemännen kuukauden aattona eli 16. päivä tulin kotiin ja hissin oven avauduttua edessä oli tukeva metallinen nuotiokori jossa roihusi tuli. Minä tuijotin koria, pidin hissin ovea auki ja hain kysyvästi naapurin katsetta. Tovin kuluttua naapurin isäntä siirsi koria sen verran, että pääsin hissistä ulos ja omalle ovelle. Meitä kun on kerroksessa vain kaksi ja meidän ovet ovat vastakkain, näin hyvinkin koko toimituksen kotiutuessani. Heidän ovensa oli kokonaan auki, oven sisäpuolelle oli asetettu alttari uhrilahjoineen (mm. riisiä, hedelmiä, vettä), hissin edessä ja meidän ovien välissä roihusi tulikori, porraskäytävän tasanteella oli kaksi roihuavaa nuotiota suoraan lattialla. Näihin tuliin naapurin iäkäs pariskunta asetteli erivärisiä papereita ja tulet roihusivat valtoimenaan. Hetken kuluttua kaikki oli ohi, sotkut siivottu ja tulista jäljellä vain savun haju. Oven pieleen oli tällätty palamaan suitsukkeita jotka peittivät pikkuhiljaa alleen savun hajun. Tämä rituaali on nyt toistunut joka päivä. Toivotaan heidän uhritoimitustensa pitävän pahat henget pois myös minun asunnostani.


YuTai temppeli (Jiangmen)