Teimme päiväretken Porto Veneren pikkuiseen rantakaupunkiin joka sijaitsee Ligurianmeren rannalla, La Spezian kaupungin ulkopuolella, pienehkön niemen kärjessä. Vielä kun kaupunki on rakennettu merestä nouseville jyrkille rinteille, on se paikkana aivan upea ja näköaloiltaan henkeäsalpaava. Rantalomakohde Porto Venere ei ole, mutta nähtävää paikasta löytyy kyllä. Rantabulevardin vierivieressä olevat kalaravintolat ja kahvilat tarjoavat turisteille tasokasta ruokaa ja upean paikan levähtää. Kapeiden kujien pikkukaupoista löytää paikallisia herkkuja ja löytyypä muutama turistirihkamamyymäläkin.

Viimeinen linnake niemen kärjessä on kappeli jossa voi lähes haistaa ja maistaa suolaisen meriveden. Jotenkin kappelin sisällä tuntee miten sään armoilla paikka on aina ollut ja miten sen asukkaat ovat aikojen saatossa oppineet kunnioittamaan merta aivan erityisellä tavalla. Meri on antanut elannon ja mahdollisuuksia, tarjonnut lupausta jostain kaukaisesta, mutta myös näyttänyt mahtinsa myrskyinä ja rantaan iskevinä ukonilmoina. Aurinkoisena päivänä maisema on lumoava ja myrskyn sattuessa varmasti jopa pelottava.

Meidän lomapäivämme onneksi osui tuollaiselle aurinkoiselle säälle joten pääsimme nauttimaan paikan parhaista puolista. Istuskelimme kalliorannalla, lahdenpoukamaan tehdyllä näköalapaikalla ja kuuntelimme aaltojen pauhua niiden lyödessä jyrkänteiden alle muodostuneisiin luolamaisiin syvänteisiin. Kipusimme puolustuslinnakkeen raunioille tähystääksemme kauas kirkkaan siniseen horisonttiin. Seurasimme kalastajien touhuja rantabulevardin edustalla. Yritimme aistia parhaamme mukaan paikallista tunnelmaa. Ja söimme tietenkin paikallisia merenherkkuja rantaterassin auringonpaisteessa valkoviinilasillisen kera.

Porto Venere on historioitsijoiden tekemien arvioiden mukaan perustettu hieman ennen ajanlaskumme alkua. Rooman vallan aikaan se oli kalastajakylä. Bysanttien hallitessa aluetta, paikka toimi laivastotukikohtana. Lombardialaiset kuitenkin tuhosivat tukikohdan vuonna 643. Tämän jälkeen paikka joutui sodan jalkoihin kerran toisensa jälkeen. Sitä valloitettiin ja pommitettiin, tuhottiin ja rakennettiin. 1861 siitä tuli osa Italian kuningaskuntaa ja 1998 se pääsi UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Cinque Terren kuuluisa luonnonsuojelualue sekä merenrantaa pitkin kulkevat patikkapolut ja rautatie, sijaitsevat Porto Venerestä pohjoiseen.

 

012v-normal.jpg

Porto Veneren kaunis rantabulevardi

 

013v-normal.jpg

Veneitä satamassa oli monenlaisia

 

048v-normal.jpg

Niemenkärjen kappelilta oli upeat näköalat

 

047v-normal.jpg

kuten myös samaisen niemenkärjen linnoituksen raunioilta

 

070v-normal.jpg

Kaupungin kapeilla kujilla oli levollinen tunnelma