Vaalit on sitten käyty ja kansa on valinnut itselleen edustajat. Sossut saivat takkiinsa rankasti, Moderatit tekivät kaikkien aikojen parhaan vaalituloksensa ja Ympäristöpuolue nousi eduskunnan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Näin Sossuista tuli (kuten eräs politiikan journalisti asian kiteytti) tavallinen puolue muiden puolueiden joukkoon eivätkä he enää ole instituutio jolle pitää antaa oikeus hallita. Radikaalia vaaleissa oli äärioikeiston esiinmarssi. Sverigedemokraterna nousi kerralla eduskuntaan vaaliteemalla "ei ulkomaalaisille". Näin alkaa pakolaisilla täytetty maa protestoida ja oireilla pahaa oloaan. Aihe on täällä erittäin tulenarka eikä yhteistyötä haluta eikä uskalleta tulokkaiden kanssa edes harkita.

Meidän pieni kylämme nousi myös kartalle saaden sotien jälkeen koko maan ensimmäisen natsin (Svenskarnas Parti) kunnanvaltuustoon. Tämäkin lienee oireilua aiemmista päätöksistä. Sillä edellisellä vaalikaudella kylällemme avattiin pakolaiskeskus jossa pakolaiset odottavat turvapaikkapäätöstään. Asuessaan keskuksessa he eivät saa tehdä töitä koska ovat päätösprosessissa joka pahimmillaan kestää viisikin vuotta ja parhaimmillaankin puhutaan noin kolmesta vuodesta. Tuon keskuksen perustamisen jälkeen on kylällämme rikoksien määrä lisääntynyt jopa niin, että aiemmin läänin vähärikollisimmasta kunnasta on kehittynyt yksi alueen rikollisimmista paikoista. Onko keskuksella mitään tekemistä asian kanssa niin siitä itselläni ei ole käsitystä, mutta kuntalaisten kanssa keskustellessa ei kovin montaa positiivista kommenttia keskuksen olemassaolosta kuule.

Nämä kaksi esimerkkiä kertovat karulla tavalla miten ihminen nousee vaikka barrikadeille mikäli ei muuten saa ääntään kuuluviin. Toivottavasti poliittinen johto niin valtakunnan kuin oman kuntammekin taholla osaa hallita tilanteen rakentavasti ja taitavasti ilman suuria aallokoita.