Kävin tutustumassa Keisari Wenin hautapaikkaan joka sijaitsee muotonsa mukaan nimensä saaneella Elefanttikukkulalla, Guangzhoun kaupungissa, lähellä SunYatSen museota. Alun perin kukkula oli 49,72 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta 1980-luvulla kukkulaa madallettiin 17 metrillä tarkoituksena rakentaa paikalle kerrostaloja. Perustusten tekovaiheessa, syvällä kukkulan sisällä ollut, hautapaikka sattumalta löydettiin. Se on laajin tähän mennessä löydetty Han-dynastian aikainen hauta, sisältäen yli 1000 erilaista esinettä tai kokonaisuutta ja 15 uhrattua ihmistä. Löydöksen jälkeen paikalle alettiinkin suunnitella museota kerrostalon sijaan. Hautapaikalla on itse haudan lisäksi Nanyue kuningaskunnasta kertova museo, vanhojen keramiikkatyynyjen ja keramiikkaesineiden museo sekä tietenkin muutama myymälä joista saa niin rihkamaa kuin jotain ihan taitavienkin käsityöläisten aikaansaannoksia, kaikki hieman yläkanttiin hinnoiteltuina.

Hautakaivauksissa selvisi, että kuningas oli maannut kahdessa sisäkkäin olleessa, aikojen saatossa jo mädäntyneessä, arkussa päällään silkkilangoilla yhdistelty jadepuku. Jadepukuhautauksia on löydetty muitakin, mutta tämä on vanhin tähän mennessä löydetty. Puku koostui 2291 pienestä neliskanttisesta jadepalasta jotka olivat sidottu toisiinsa punaisella silkkilangalla. Puku peitti kuninkaan kokonaisuudessaan siis myös jalkaterät, kädet ja pään kasvoineen. Päänsä alla kuninkaalla oli helmillä täytetty tyyny jotta rajantakainen lepo olisi mahdollisimman mukavaa ja suussaan kasa helmiä kuvastamassa riisin nielemistä sekä yltäkylläistä elämää myös tuonpuoleisessa. Kuninkaan mukana hautaan oli päässyt mm. palvelijoita, rakastajattaria, eläimiä, ruokaa, lääkkeitä, kankaita, koruja, aseita, erilaisia kuninkaan elinaikanaan käyttämiä esineitä, ruoanlaittovälineitä ja runsas määrä jadea eri muodoissa sekä tuhansia helmiä.

Kuninkaan viereltä löydettiin 1,46m pitkä rautamiekka joka on pisin tähän mennessä löydetty Han-dynastian aikainen rautamiekka. Haudassa oli myös 9 sinettiä (kultainen keisarin sinetti, kultainen kruununprinssin sinetti sekä muutamia jade sinettejä) jotka todistivat kuninkaan henkilöllisyyden. Hautalöydöksiin sisältyy lisäksi isoin tähän mennessä löydetty Han-dynastian aikainen koristeltu peili. Koriste esittää aristokraatteja katselemassa miekkailua. Yhteensä erilaisia pronssipeilejä oli haudassa 33 joista 14 kuului rakastajattarille. Peiliä käytettiin tuohon aikaan sekä kaunistautumiseen että pahojenhenkien karkottamiseen. Kaivauksessa löydettyihin esineisiin lukeutuu myös vanhin Kiinassa valmistettu sininen lasilevy joka poikkeaa siinä määrin Egyptissä valmistetusta, että lasin alkuperä voidaan vahvistaa kiinalaiseksi. Vahvistamattomien tietojen mukaan hautaan olisi uhrimenojen jälkeen päätynyt sekä kuninkaan kokkeja että palvelijoita. Vahvistettujen tietojen mukaan uhreja löytyi haudasta kaikkiaan 15 ja heistä 4 olivat hänen rakastajattariaan jotka tunnistettiin sinettiensä perusteella.

Zhao Mo nousi valtaan vuonna 137 eKr. isoisänsä Zhao Tuo:n jälkeen ja antoi itselleen nimen Keisari Wen. Keisari ehti hallita 15 vuotta ja kuoli vuonna 122 eKr. jonka jälkeen kruunu siirtyi hänen pojalleen Zhao Yingqi:lle. Keisarin elinaikana Nanyue kuningaskunnassa osattiin rakentaa isoja aluksia ja heillä oli kehittynyt kuljetusjärjestelmä. He käyttivät useita eri kankaita mm. keltaista ohutta silkkiä, mustaa öljyttyä silkkiä, kirjottua silkkiä, karkeaa silkkiä, brokadia ja sideharsoa. Suitsukkeita ja tuoksulamppuja käytettiin tuohon aikaan yleisesti, erityisesti yläluokan keskuudessa. Huoneilman haluttiin tuoksuvan ja hienoinen savuverho toi tunnelmaa. Kauppaa käytiin persialaisten kanssa meriteitse ja ruokaa kypsennettiin mm. pyörillä siirrettävässä pronssigrillissä. Vanhinta kiinalaista lyömäsoitinta (Qing) käytettiin tuohon aikaan ainakin sekä 2x8 että 2x10 kivisenä.

 

016v-normal.jpg

Kartta hautapaikan sijainnista

 

029v-normal.jpg

Kartta Nanyue kuningaskunnasta

 

040v-normal.jpg

Esitys miltä haudattu keisari näytti jadepuku päällään

 

051v-normal.jpg

Kaavio haudasta ja löydetyistä ihmisuhreista, keskimmäisessä kammiossa lepäsi itse keisari kahdessa arkussaan (hänen ruumistaan ei näy kuvassa)

 

073v-normal.jpg

Pronssinen pyörillä siirrettävä grilli

 

077v-normal.jpg

ja kuvaus miten grilliä aikanaan käytettiin

 

064v-normal.jpg

Kuvaelma senaikaisesta Nanyue keisarin hovista