Tämänvuotista Mid-Autumn Festival:ia (tai Moon Festival:ia kuten jotkut sitä kutsuvat) juhlistimme yhteisellä grilli-illalla. Alun perin juhla on sadonkorjuujuhla, mutta nykyään ainakaan nuoret ihmiset eivät taida juhlan alkuperää juurikaan muistaa. Juhlaa pidetään perinteisesti toiseksi tärkeimpänä kiinalaisen kalenterin juhlista, heti Kiinalaisen Uudenvuoden jälkeen. Yksi tärkeä osa juhlaa on isot päivälliset joko perheen tai ystävien kesken.

Mid-Autumn Festival:n aikaan syödään ns. kuukakkuja ja niitä pitää myös jakaa kaikille lähimmille kontakteille sekä sukulaisille. Tekemäni pienen gallupin perusteella kiinalaiset (ainakaan eteläkiinalaiset) eivät erityisemmin pidä kuukakuista, mutta koska ne juhlaan saumattomasti kuuluvat, pitää niitä syödä ja jakaa. Ehkä kiinalaisten suhde kuukakkuihin on vähän samankaltainen kuin suomalaisten suhde mämmiin, on niitä ehdottomia faneja ja sitten se valtaosa (?) joka ei juuri mämmistä välitä, mutta yrittää sitä pääsiäisenä ainakin yhden lautasellisen itseensä vääntää.

Me emme mässäilleet kuukakuilla vaan grilliruoalla. Firma jolle teen töitä Kiinassa, oli vuokrannut Keskisyksyn juhlaa varten käyttöönsä ison grillausalueen paikallisen vuoren juurelta. Paikka on lähellä kaupunkia, mutta kaukana vilskeestä. Se on suosittu ulkoilualue ja ilma alueella on kiitettävän puhdasta. Istuimme pitkien grillipöytien äärellä ja käristimme kanankoipia, kiinalaisia nakkeja, kiinalaisia lihapullia ja vihreitä kasviksia. Meillä samaiset kasvikset olisivat löytäneet tiensä salaattiin, mutta Kiinassa ne grillattiin, ehkä hyvä niin. Juomaksi oli valikoitunut olutta ja limsaa joten minä tylsänä ihmisenä laitoin heidät hakemaan itselleni tavallista pullovettä. Juhlaan kuului syömisen ja juomisen lisäksi erilaisia kilpailuja sekä arvontaa. Oli naruhyppelyä, koripallon heittoa, karaokelaulua ja tietovisailua.

 

IMG_1092-normal.jpg

Guifeng Mountain BBQ alue ja pöytä jossa itse istuin