Vaikkei ostoksia tarvinnutkaan ajatella oli Strasbourgin monilla joulumarkkinoilla kiva kävellä. Kojut notkuivat joulukoristeita, lahjoja, käsitöitä, herkkuja, kuumaa viiniä, melkein mitä vain. Christkindelsmärik markkinat lienevät kuuluisimmat, mutta myös Place de la Cathédrale:n, Place du Château:n, Place d’Austerlitz:n, Place du Corbeau:n ja Petite France:n joulumarkkinat ovat ehdottomasti käymisen arvoisia, kaikki kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Kaupungin slogan ’Strasbourg Capital of Christmas’ eli ’Strasbourg Joulun Pääkaupunki’ tuntui osuneen kohdalleen katuja kävellessä ja uskomattomia joulukoristeita ihaillessa. Place Kléber:llä oleva 30 metriä korkea kuusi ’The Great Christmas Tree’ oli koristeineen ja kuusen juuressa olleine valaistuine alcasilaisine miniatyyrikylineen upea näky. Katedraalissa joulun kunniaksi esillä olevat 1700-luvun seinävaatteet näyttivät mahtipontisilta isonkin kirkon sisällä. Katedraalin vanha 1907 valmistettu jouluseimi toi joulun sanoman kuvainnollisesti esille. Massiivinen seimi koostuu kolmesta osasta: Jeesuksen syntymästä (joulu), kolmen viisaan miehen vierailusta (loppiainen) ja Jeesuksen viemisestä temppeliin siunattavaksi (kynttilänpäivä). Opin myös, että ensimmäinen jouluseimi on valmistettu 1223 Italian Creccio:ssa. Saint Francis of Assisi eli Fransiskus Assisilainen päätti rakentaa jouluseimen saadakseen kylän köyhälistön paremmin ymmärtämään mysteerin ihmisen luomisesta ja Jeesuksen syntymästä.

Strasbourgissa ollessani oli jäätävän kylmä päivä joka sai puhelimeni akun loppumaan ennen aikojaan. Tarvitsin kuitenkin tuota keksintöä kommunikoidakseni muiden matkassa mukana olleiden kanssa. Olin itse liikkeellä jalkaisin mukanani vain käsilaukku, kaikki muut tavarat, mukaan lukien laturi sekä kulkupelimme oli muiden käytössä. Mitään sovittua tapaamisaikaa tai paikkaa ei ollut. Siinä sitten marssin lähimpään hotelliin (Best Western Hotel de l'Europe) tiedustellen mahdollisuutta joko soittaa tai käyttää heidän internetiään. Vastaanottoapulainen piti kädessään puhelinta jonka toisessa päässä oli joku hänen tuttavansa kenen kanssa juoruilun hän ikäväkseen joutui keskeyttämään avuntarpeeni vuoksi. Kysyttyään ensin majoitunko hotellissa ja kuultuaan, etten sitä tee ei hän jaksanut kuunnella mitään selitystä vaan hoki ’no no no’. Sain kuitenkin sen verran irti hänestä, että kaupungissa on yksi nettikahvila joka on ainoa toivoni. Mukana olleesta kartastani huolimatta lähetti hän minut matkaan ohjeella ’se sijaitsee aivan katedraalin vieressä’. Matkalla katedraalille muistin turisti-infon sijaitsevan katedraalin aukiolla. Suuntasin siis sinne. Sain selkeät ohjeet niin yleisöpuhelimien sijainneista ja käytöstä kuin nettikahvilan paikastakin. Laittoivat jopa mukaani uuden kartan johon merkkasivat tarvitsemani tiedot. Niillä ohjeilla oli helppo suunnistaa eteenpäin. Mikäli olisin ollut tuon hotellin vastaanottoapulaisen avun varassa, etsisin varmasti vieläkin nettikahvilaa joka sijaitsi kapealla kujalla katedraalin takana turistialueen ulkopuolella pienessä kopissa ilman opasteita.

Strasbourgin päivän jälkeen jatkoimme matkaa. Yövyimme pienessä Auberge des Moissons hotellissa Matougues nimisessä kylässä Champagnen alueella. Hotellin ravintola oli saanut hyviä arvosteluja joten halusimme testata heidän keittiönsä. Olimme kuitenkin liikkeellä melko myöhään ja arvioitu saapumisemme osui keittiön sulkemisajan jälkeen. Soitimme siis hotellille ja kysyimme mahdollisuutta ruokailla tultuamme myöhäisestä saapumisestamme huolimatta. Toisin kuin Best Western oli hotelli hyvin avulias ja lupasi järjestää jotakin pientä syödäksemme. Odotimme yksinkertaista tarjotinta kevyine antimineen, mutta meitä odottikin neljän ruokalajin päivällinen viineineen. Ruokailun jälkeen pystyimme toteamaan, ettei ravintolaa turhaan ole kehuttu.

Place de la Cathédrale - Joulumarkkinat

Joulukoristeiden runsautta

Katedraalin jouluseimi