Ja vahtitornitalot. Paikallisen sanonnan mukaisesti: ” Et ole todella käynyt Guangdongissa ellet ole nähnyt Kaipingin vahtitorneja” ja parhaat vahtitornit ovat juurikin Zili kylässä.

Zili koostuu itse asiassa kolmesta alkuperäisestä pienestä kyläyhteisöstä. An kylä ja Li kylä perustettiin Qing Dynastian (1850-1861) Xianfeng aikakaudella. Heanli kylä taasen sai alkunsa Keisari Guangxun (1875-1908) aikakaudella. Vahtitornit sitä vastoin ovat pääasiassa nuorempia ja monet rakennettu 1900-luvun alkupuoliskolla. Ulkomaille muuttaneet ja siellä rikastuneet paikalliset rakensivat taloja joko Kiinaan jääneille sukulaisilleen tai itselleen kotimaahansa palatessaan.

Talojen muoto on sekoitus linnaketta ja länsimaista rakennustyyliä, kiinalaisilla koristeilla. Koska maaseutu oli tuohon aikaan (toki tälläkin hetkellä) hyvin köyhää, tekivät he taloista mahdollisimman suojattuja ryöstöjen pelossa. Kerroksia on 4-6 ja kaikki alemmat kerrokset saadaan sileäksi muuriksi sulkemalla rautaiset ikkunaluukut ja sisäänkäyntejä suojaavat rautaovet. Yläkerroksissa sitten on hieman koristelua ja kattoterassi toimi sekä ulkoilutilana, vahtitornina että taistelukeskuksena. Kattoterassin ampuma-aukoista pystyi tähtäilemään tunkeilijoita pysytellen itse turvallisesti suojassa. Kattoterassitkin saatiin tarvittaessa suljettua rautaisin portein jolloin sisällä oli melko turvassa niin kauan kuin ruokaa riitti. Montako kahakkaa paikalla on ollut, ei tarina kerro.

Kuusikerroksista Mingshi taloa, jonka omisti Herra Fang Runwen:n suuri perhe, pidetään paikan upeimpana. Tuohon aikaan hiljainen moniavioisuus oli yleistä kiinalaisissa perheissä ja myös Fang Runwen eli kaikkien kolmen vaimonsa kanssa samassa taloudessa. Kerrokset 2-4 kuuluivat perheen pojille. Viidennessä kerroksessa oli koristeellinen perhealttari edesmenneitä esivanhempia kunnioittamaan ja kuudes kerros oli vahtitornikerros eli kattoterassi. Keittiö ja ruokavarasto sijaitsivat erillisessä yksikerroksisessa rakennuksessa asuintornin vieressä. Asuintorni ja talousrakennus olivat (ovat) yhdistettyjä muurilla, mutta asuintorni pystyttiin eristämään myös omaksi linnoituksekseen. Myös talousrakennus pystyttiin sulkemaan bunkkeriksi rautaovin ja rautaikkunaluukuin. Talossa on esillä kiitettävästi vanhoja kalusteita ja valokuvia jotka havainnollistavat vierailijalle millaista talon arki on aikanaan ollut.

Vain hieman vaatimattomampi Shegju talo on aivan Mingshi talon vieressä, mutta vaatimattomuudestaan huolimatta omistajan sanotaan piilottaneet runsaasti kultaa talonsa seiniin. Mahdollisesti uskomus on saanut alkunsa kun salama oli kahdesti iskenyt taloon aiheuttaen seiniin halkeamia. Seinän sisälle piilotetun kullan arveltiin vetäneen salamoita puoleensa. Talo on edelleen pystyssä, eikä kultaa ole korjattu seinistä joten tarina ei liene tosi.

Zili kylää pidettiin hyvin kulturellina paikkana koska kylästä oli kotoisin monta kirjailijaa ja aikansa oppinutta. Esimerkiksi kylän kasvatti Chen Baisha on ainut Etelä-Kiinasta lähtöisin oleva henkilö joka on päässyt Ming Dynastian aikaiseen Konfutselaistemppeliin opiskelemaan.

 

076-normal.jpg

Näillä työkaluilla on tehty töitä satoja vuosia ja ovat edelleen käytössä Kiinan maaseudulla

 

085-normal.jpg

Mingshi talo oikealla, Shengju keskellä - talojen edessä olevat ulokkeet ovat talousrakennuksia

 

118-normal.jpg

Fang Runwen ja hänen kolme vaimoaan - ensimmäinen vaimo isännästä vasemmalla, toinen hänestä oikealla ja kolmas äärimmäisenä vasemmalla ensimmäisen vaimon vieressä

 

089-normal.jpg

Zili kylän taloja