Tasan sata vuotta sitten kävi silloinen kuningas vihkimässä uuden upean vesivoimalan Trollhättanissa. Tänään meitä oli joukko kiinnostuneita samaisessa voimalaitoksessa kuuntelemassa tarinaa laitoksen historiasta, nykypäivästä sekä vähän tulevaisuudestakin. Pääsimme myös tutustumaan turbiineihin lähietäisyydeltä.

Kuulimme, että voimalaitoksen rakennustyöt aloitettiin 1906 ja ensimmäiset 4 turbiinia otettiin käyttöön 1910. Jo vuonna 1914 startattiin kahdeksas turbiini. Tänäpäivänä voimalaitoksessa on kaikkiaan 13 turbiinia ja vuosituotanto kipuaa 1260 GWh. Koska Hojum:n voimalaitos rakennettiin 1940-luvulla hieman Olidanin yläpuolelle, käytetään nykyään Olidanin turbiineista maksimissaan vain 10:ntä. Muussa tapauksessa virtaa voimaloiden läpi liian paljon vettä joka taasen vaikuttaa haitallisesti Vänernin pinnan korkeuteen.

Kuulimme myös kuinka aikanaan voimalaitoksen edessä olevasta sihtikalterista poistettiin päivittäin massoittain ankeriaita. Nykyään Olidanin voimalaitoksen omistava Vattenfall huolehtii kalakannasta mm. istuttamalla ankeriaita Vänerniin. Isoja Vänernin lohia on myös tavattu kalterin edestä. Ja majavat huolehtivat, ettei puitakaan kalterien edestä puutu.

Illalla saimme vielä nähdä upean valoesityksen voimalaitoksen ulkopuolella. Ruotsin pisin graniittirakennus näytti mahtavalta upean musiikin säestämän valoesityksen aikana. Tunnelma hipoi riipivää jyhkeän musiikin pauhatessa ja valojen dramaattisesti vaihtaessa värejään. Sitä vain odotti koska rakennuksen portit aukeavat ja valtava vesimassa sylkäisee kaiken alleen, myös meidät katsojat. Sillä seisoimme aivan voimalaitoksen alapuolella.

Turbiinisali

Valaistu Olidan