Osallistuin yhteen seminaariin lähellä Kiinan etelärannikkoa, Macaosta hieman länteen, jossa sijaitsee kiinalaisten tietojen mukaan maailman suurimman ydinvoimalan rakennustyömaa. Koska olin vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä paikasta, en malttanut jättää tilaisuutta käyttämättä vaan lähdin tutustumaan paikkaan. Olin sitä ennen selvittänyt hieman taustatietoa jonka perusteella ydinvoimala käynnistettiin vuoden 2013 loppupuolella ja josta lopullisesti valmistuttuaan tulisi maailman suurin ydinvoimala. Odotukset olivat siis suuret. Kartasta katsoin, että paikka sijaitsi aivan meren rannalla vuorten saartaessa sitä mantereen puolelta.

Ajellessamme huomasimme, että sinne vei yksi useiden kilometrien pituinen pistotie ja muutama kilometri ennen voimalaitosta sijaitsi työntekijöitä varten vastarakennettu asuinalue, meidän mittapuussa pieni kaupunki ravintoloineen, kauppoineen, kouluineen, puistoineen, uimarantoineen ja sairaaloineen. Aivan tuon uuden pikkukaupungin vieressä oli tiesulku jossa vartijat tarkastivat kaikki alueelle ajavat autot. Jostain syystä meidän automme kuitenkin pääsi tuon tarkastuspisteen läpi ja jatkoimme kohti varsinaista rakennustyömaata. Kohta ymmärsimme, että työntekijöiden uusi kaupunki olikin suurempi kuin ensi näkemältä olisi arvannut, kaunista merenrantaa jatkui kilometrien verran.

Lopulta noin 5 kilometriä tarkastuspisteen jälkeen olimme alueella joka näytti isolta hiekkakentältä. Ennen tuota aluetta oli uusi tarkastuspiste josta pääsimme läpi siitäkin kuin ihmeen kaupalla. Tuon alueen toisessa laidassa oli sitten muutama pytinki ja paljon rakennustoimintaa, ihmisiä vilisi eri suuntiin, kaikilla oli kypärät päässä. Päättelin meidän olevan voimalaitoksen kohdalla, mutta missä oli se suuri ja mahtava joka virallisten kiinalaisten tietolähteiden mukaan tulee olemaan ihan maailman suurin. Näimme pari neliskanttista pytinkiä ja pari lauhdetornin tapaista rakennelmaa, mutta en olisi voimalaitosta hyvällä tahdollakaan sanonut maailman suurimmaksi.

Otin kuvia niin paljon kuin ehdin ja tummennettujen autonlasien läpi sain. Ilmeisesti pari liikaa sillä yhtäkkiä vieressämme oli moottoripyöräpoliisi joka kyseli millä asialla liikumme. Kuski selitti meidän vain katselevan paikkoja ja vartijan portilla antaneen meille siihen luvan. Poliisi soitti vartijalle joka vahvisti kuskin sanomiset joten emme saaneet suurempia sanktioita, mutta meidät määrättiin välittömästi poistumaan alueelta ja poliisi varmisti poistumisemme ajamalla perässämme aina ensimmäiselle tarkastuspisteelle saakka. En siis pystynyt ottamaan enempää kuvia enkä saanut ainuttakaan työntekijöille rakennetusta kaupungista, mutta muutaman sentään tuosta suuresta ja mahtavasta voimalaitoksesta.

Kotiin päästyäni etsin lisää tietoa paikasta ja länsimaisten sivujen mukaan ei enää luvattu maailman suurinta voimalaitosta vaan kahden rakenteilla olevan 1750MW generaattorin uskotaan olevan maailman suurimmat yksittäiset generaattorit. Käynnistämispäiväkin oli länsimaisten sivujen mukaan vasta tammikuussa 2014 joka näkemääni pohjaten on lähempänä totuutta kuin 2013. (http://en.wikipedia.org/wiki/Taishan_Nuclear_Power_Plant)

 

IMG_1799-normal.jpg

Seminaarihotellimme

 

IMG_1803-normal.jpg

Matkalla voimalaitokselle

 

IMG_1808-normal.jpg

Siinä se nyt on, maailman suurimmaksi kasvava

 

IMG_1815-normal.jpg

Ja tältä näytti hiekkakenttä jonka laidalla pytingit seisoivat eli nuo harmaat laatikot taustalla