11.8.2010 olikin sitten mukava turistipäivä. Aamulla hotellin shuttle kaasutteli Räikkösen tavoin Prahan linnan (Pražský hrad) kulmille. Matkasta sekaisin lähdinkin ensin väärään suuntaan kunnes löysin itseni kartalle ja osasin suunnistaa kohti linnaa missä sopivasti oli menossa vahdinvaihto. Ihmismassasta huolimatta pystyin näkemään muutamia harmaapukuisia vaihtoon osallistuneita linnan vartijoita. Seremonia ei kylläkään eksoottisuudella ollut pilattu, mutta vaihto tapahtui nimensä mukaisesti.

Vahdinvaihdon jälkeen suuntasin kohti Karlův-siltaa. Tie sillalle mutkitteli mukavasti viettäen samalla reilusti alaspäin. Vastaantulevien ilmeistä päättelin, ettei matka ollut aivan niin lyhyt kuin kartasta olin katsonut. Itse laskettelin kuitenkin kevyesti sillalle kaikkien rihkamanmyyjien ja muotokuvanpiirtäjien sekaan. Pujoteltuani ruuhkan läpi olinkin ylittänyt Vltava-joen ja olin menossa kohti Vanhankaupungin aukiota.

Aukion laidalla pujahdin sisään Vanhankaupungin raatihuoneen kellotorniin jota muut turistit näyttivät katselevan ulkopuolelta odottaen tasatunnin seremonian alkavan. Itse olin astronomisen kellon seremonian jo edellisellä Prahan vierailullani nähnyt joten keskityin muuhun. Ylös torniin pääsi mukavasti modernilla hissillä ja tornista avautuvat näkymät olivat mainiot. Aikani kuvia räpsittyäni päätin alastuloon käyttää perinteisempää etenemismenetelmää. Ensimmäisten lyhyiden kierreportaiden jälkeen ei rappusia matkalla ollut vaan jyrkähkö liuska vietti alas, pitkin neliön muotoisen tornin sisäreunoja. Keskellä oli hauskasti rakennettu hissikuilu. Tuo sama jolla itsekin nousin ylös torniin.

Kellotornin seinässä on yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä, tuo astronominen kello. Sen rakensivat vuonna 1410 kellosepät Mikuláš Kadaňilainen ja Jan Šindel. Kello kertoo ajan lisäksi mm. auringon ja kuun sijainnin. Tasatunnein 12 apostolia vaeltaa kellossa olevan luukun aukosta ja kuolemaa kuvaava luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin alassuin. Lopuksi kukko heiluttaa siipiään ja kiekaisee ylimmässä syvennyksessä luukkujen sulkeutuessa.

Aikani keskustassa vaelleltuani aloin suunnata takaisin linnalle. Pitkän nousun katkaisin lounastamalla matkan puolessa välissä. Tuon ansiosta ei matka sillalta linnalle tuntunut ollenkaan pitkältä vaan olin perillä aivan huomaamatta. Linnalle päästyäni askelsin välittömästi St. Vitus katedraaliin (Katedrála svatého Víta). Matkaoppaasta olin lukenut sinne olevan vapaapääsyn, mutta kirkossa sisällä ymmärsin tuon tarkoittavan vain pientä aluetta heti ulko-ovien takana. Yli 90% kirkosta oli rajattua aluetta jonne ilman lippua ei ollut asiaa. Siispä takaisin lippuluukulle jossa jälleen yllätys. Lippua ei voinutkaan ostaa vain katedraaliin vaan valittavana oli joko laaja tai suppea linnan kierros. Koska tarkoituksenani oli käydä vain kirkossa sekä sen tornissa valitsin suppean kierroksen maksaen lystistä 250 CZK (10 EUR). Linnan pihoilla kävely kun oli maksutonta.

St.Vitus katedraali on Prahan roomalaiskatolinen kirkko ja siellä on myös arkkipiispan istuin. Kirkko on täynnä entisten valtionpäämiesten sekä uskonnollisten johtajien hautoja muistomerkkeineen. Kirkon arkkitehtuuri on goottilaista tyyliä vuodelta 1344. Useat ikkunoista on upeiden maalausten tai värikkäiden lasitöiden peitossa antaen kirkolle kauniin värityksen. Alttarin takana olevan hautamuistomerkin hopeat painavat yli 1600 kg. Yhdessä huoneessa säilytetään valtion jalokiviä tarkoittaen mm. kruunua. Sanovat moisten kalleuksien olevan kirkossa hyvässä tallessa pyhimysten suojeluksessa.

Linnan sulkeuduttua olikin aika siirtyä paikallisen Räikkösen kyytiin ja takaisin hotellille. Matka sujui yhtä rivakasti kuin aamullakin joten hotellilla oltiin alta aikayksikön. Illan kohokohtana oli kansainvälisten nuorten remuamisen seurantaa. Czech Hockey Challenge Cup päätti pitää vuosittaisen turnauksensa pääjuhlan hotellimme allasalueella sekä aulassa. Remua riitti vaikka pelejä kuulemma jatkavatkin vielä 14.8. saakka eikä pelaajien ikä ole kuin 11-16 vuotta. Taisi olla eniten vauhdissa huoltajat.

 Aamulla hotellilla pyöri Tsekkien jalkapallojoukkue ja nyt illalla siis jääkiekkoilijoita. Lisäksi runsaslukuinen juutalaisseurue on majoittuneena hotellille. Heille on järjestettynä omat ruokailut aamiaisineen päivineen. Sattumalta näimme yhden ruokailun ja rituaaleihin kuului kaikkien ruokien siunaaminen. Mikä seurueen tapaamisen tarkoitus on, ei ole meille selvinnyt. Jonkinmoinen vuosittainen kokoontuminen lienee kyseessä.

Old Town Square - The Monument of Jan Hus + Goltz-Kinsky Palace + The Church of Our Lady before Tyn

Nerudova

The Strahov Monastery

Changing of the guards ceremony at Prague Castle