Olen nyt kahtena edellisenä viikonloppuna Guangzhoussa käydessäni ollut aivan kolarin lähietäisyydellä. Viikko sitten näimme keskelle moottoritietä kaatuneen kalankuljetusauton. Isot kalat hyppivät pitkin moottoritien pintaa kun vertavuotava paljasjalkainen kuski käveli hätääntyneen näköisenä ympäri autoaan. Kolmikaistainen tie oli kokonaan kalojen valloittama joten piennarta pitkin madellut ohittavien autojen jono joutui ajamaan alle osuneiden kalojen ylitse. Jonoa oli paljon, torvet soivat, kukaan ei pysähtynyt vaan kalankuljetusauton kuljettaja harhaili tiellä yksin. Oma kuskini totesi, ettei pidä sekaantua ellei ole ollut osallisena ja koska kuljettaja näytti olevan elossa ja pystyvän liikkumaan, ei ollut missään tapauksessa syytä pysähtyä.

Toinen kolari sattui samaisella moottoritiellä kun yllättäen vasemmanpuolimaisella kolmesta kaistasta mateli pieni pakettiauto. Kolmen auton lähdettyä ohittamaan keskimmäisellä kaistalla jyristellyttä rekkaa, tuli mateleva pakettiauto yllätyksenä rekan takaa. Molemmat edellä ajaneet autot sekä oma kuskini onnistuivat välttämään kolarin jarruttamalla ja ohjaamalla pakettiauton sekä rekan väliseen tilaan josta pääsimme rekan taakse ja pakettiauton ohi. Takanamme tulleet kaksi autoa sen sijaan eivät osanneet ohjata pois kulkuväylältä vaan polkivat pelkästään jarruja jatkaen matkaa suoraan kohti pakettiautoa. Näin oli kolmen auton ketjukolari valmis ja autonosia sekä sirpaleita lenteli sinne tänne. Jälleen poistuimme tilanteesta, vain alussa hieman vauhtiamme hiljentäen. Kuskimme todetessa, että odottaessa saattaa mennä monta tuntia emmekä olleet itse osallisina vaikka koko tapahtuman näimmekin.

Enpä itse haluaisi olla osallisena moottoritiellä sattuneessa onnettomuudessa. Apua on turha odotella kovin nopeaan tahtiin. Muutamassa kolarissa olen aikanani Kiinassa ollut, mutta ovat tapahtuneet moottoriteiden ulkopuolella ja näin vahingot ovat jääneet pieniksi, onneksi. Tosin apua odoteltiin sielläkin pitkään. Pahimmassa onnettomuudessa jossa olen ollut osallisena, odottelimme ensin poliisin saapumista tunnin verran ja lääkäriin saimme mennä ihan omin voimin, kunhan olimme ensin selvitelleet tilannetta kolme tuntia paikan päällä ja kaksi tuntia poliisiasemalla.

 

008-normal.jpg

Virtaviivaisia vauhtihirmuja Nordstanin ostoskeskuksessa Göteborgissa