Chiantin viiniviljelmiä lähdimme katsomaan Firenzen eteläpuolelle, Radda in Chiantin ympäristöön. Ensimmäiseksi tosin suuntasimme Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaan Sienan kaupunkiin ja sen kuuluisalle aukiolle, Piazza del Campolle. Samalla kaltevalla viuhkamaisella aukiolla järjestetään kaksi kertaa vuodessa vain muutaman minuutin mittaiset kaupunginosien väliset laukkakisat (Palio di Siena - http://www.ilpalio.org/palioenglish.htm) joihin paikallisten suhtautuminen on vähintään intohimoista.

Aukiolla tuntui kuin olisi ollut paistinpannulla. Aurinko jahtasi armottomasti aukion keskelle uskaltautuneita joten ihmiset hakeutuivat reunoille, varjoon. Me tungimme itsemme muutaman muun turistin kanssa Torre del Mangian 88m korkeaan torniin joka rakennettiin vuosina 1338-1348. Tornin huipulla on vatsanpohjaa kutkuttavat avoportaat, eikä kipuaminen tornin sisälläkään ole elämyksetöntä. Sisäportaikko on ahdas joka suuntaan. Emme kuitenkaan jääneet jumiin vaikka seinät isännän hartioita raapivatkin.

Siena on sekin Etruskien perustama kaupunki kuten moni muukin Toscanan kaupungeista. Tosin tarinan mukaan kaupungin perusti Senius, Remuksen poika. Remus on toinen niistä pronssiin valetuista pikkupojista jotka imevät sudenmaitoa Roomassa eli Romuluksen veli. Romulus taas on se pikkupoika jonka mukaan Rooma on tarinan mukaan nimensä saanut.

Siena oli vaatimaton kylä Rooman vallan aikaan, mutta Lombardialaisten hallitessa paikka sai puhtia toimien yhtenä kaupankeskuksena matkalla Roomaan. Sen jälkeen tuli jälleen kehitykseen suvantokausi ja Siena unohdettiin oman onnensa nojaan. Kaupungin kehitys taantui, eikä uutta rakennettu sen enempää kuin vanhaa purettu. Nyt tuota taantumaa voidaan pitää onnekkaana käänteenä, kun hyvin alkuperäisenä säilynyt keskiaikainen keskusta vetää turisteja kaupunkiin ympäri maailmaa.

Myös Sienan kaunis katedraali vetää turisteja puoleensa. Sen julkisivu valmistui 1380 ja sen erikoisuutena on pohjois-etelä-suuntainen katto, kun muut tuon ajan katedraalit pyrittiin poikkeuksetta rakentamaan itä-länsi suuntaisesti. Sienan katedraalin pohjois-etelä suuntaisuus johtuu siitä, että katedraalista piti tehdä maailman suurin ristikirkko, mutta rahat loppuivat ja itä-länsi-siivet jäivät valmistumatta. Toisesta siivestä on edelleen muistona katedraalin aukiolla seisovat pylväät.

Kun olimme tutustuneet kaupunkiin päällisin puolin, lähdimme kohti viinitarhoja. Suuntasimme Radda in Chiantin kylään joka sijaitsee loistavasti keskellä viiniviljelmiä. Kylästä löytyy tasokkaita viinikellareita, muutama ravintola ja lukuisia kunniamainintoja saanut herkkukauppa. Tuossa pienessä herkkukaupassa saimme aikaa kulumaan, tutkimme hyllyt ja tiskit antaumuksella. Mukaan ostimme paikallisia herkkuja villisika-salcicciaa eli tuoremakkaraa, muutamia leikkeleitä, juustoja ja tryffelisalsaa. Kaiken tuon herkkujen keskellä viettämämme ajan jälkeen oli aivan pakko päästä syömään. Kylän laidalta löysimme pienen ravintolan jossa saimme juurikin sitä mitä kaipasimme, aitoja italialaisia makuja turhia hienostelematta. Ja hyvin syötyämme jaksoimme taas jatkaa viinikellareihin tutustumista.

 

064v-normal.jpg

Sienan keskiaikaisen keskustan katot

 

100v-normal.jpg

Torre del Mangian klaustrofobisenkapea ja paikoitellen myös matala portaikko

 

photo%20%284%29v-normal.jpg

Piazza del Campo

 

121v-normal.jpg

Sienan kuuluisa katedraali eli Duomo

 

photo%20%282%29v-normal.jpg

Katedraalin alttari

 

photo%20%280%29v-normal.jpg

Katedraalin kirjaston (Libreria Piccolomini) räiskyvän värikäs katto jonka freskot kertovat sienalaisen kardinaali Enea Silvio Piccolominin elämäntarinan

 

photo%20%281%29v-normal.jpg

Katedraalin lattian lastenmurha (Matteo di Giovanni, 1481), sama motiivi löytyi lähes jokaisesta kirkosta ja katedraalista Toscanan alueella joissa vierailimme

 

185v-normal.jpg

Viininmaistajaiset

 

photo%20%283%29v-normal.jpg

Viiniviljelys