Kaksi uutta kirjaa – The New Emperors: China in the Era of Mao and Deng kirjoittajana Harrison E. Salisbury ja The Claws of the Dragon: Kang Sheng kirjoittajana John Byron sekä Robert Pack – tuovat esille räikeän todellisuuden(?) Maon aikaisesta kaaoksesta, julmuudesta ja korruptiosta tai ainakin uusia subjektiivisia näkökulmia asiaan.

Harrison Salisbury, New York Times lehden pitkäaikainen kirjeenvaihtaja sekä suosittu historioitsija nimeää Maon kaisariksi eli yksinvaltiaaksi. Hänen mukaansa Maolla ei ollut kompetenssia kehittää Kiinaa koska Mao oli alkujaan maatyöläinen. Mao ei ollut kiinnostunut statistiikasta tai budjeteista vaan pääasiassa sotimisesta ja massojen liikuttelusta. Hän uskoi kansan kykenevän mihin tahansa riittävän kannustuksen avulla.

The New Emperors –kirja perustuu lukuisiin kiinalaisten haastatteluihin sekä dokumenttien että muistiinpanojen esille tuomiseen. Raportointi on niin laajamittaista, että lukija on valmis uskomaan, ei pelkästään sitä miten Mao käänsi selkänsä lähimmille tovereilleen, vaan myös sen, että Mao oli huumausaineriippuvainen seksistinen pornon suurkuluttaja.

Mikäli Kiina tai kiinalaisuus kiinnostaa ovat nämä kirjat mielenkiintoista luettavaa.