Viime viikkoina on Kiinassa tapahtunut ikäviä. Isänmaallisuus ja muukalaisviha ovat nostaneet päätään. Netissä ulkomaalaisia kommentoidaan rajuin sanakääntein. Myös valtio on kantanut kortensa kekoon, osittain jopa kiihotusmielessä. Saksalaisen Frankfurtet Allgemeine lehden toimittaja Mark Siemons on kirjoittanut artikkelin tapahtumista, jonka on suomentanut nimim. ”Kalpeanaama Kaukomailla”.

Linkki Siemons:n alkuperäiseen tekstiin löytyy tästä: http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/chinesisches-skandalvideo-alle-auslaender-sind-hochverraeter-11761303.html 

Kiinalainen skandaalivideo
Kaikki ulkomaalaiset ovat pettureita ja kavaltajia 
26.05.2012
Ulkomaalaisvihan aalto: Kiinan kansan viha on kulminoitunut viime aikoina ulkomaalaisten suosimisen takia – näin väitetään. Nyt siitä keskustellaan avoimesti mediassa.


Nyrkkiä pöytään: "Julkisen turvallisuuden nimissä kansalaisten tulee soittaa tähän numeroon, kun näkevät epäilyttäviä ulkomaalaisia." © ARCHIV

Ulkomaalaisten status Kiinassa on edelleen etuoikeutettu. Autoilijat eivät uskalla ajaa liian läheltä länsimaalaista jalankulkijaa koska onnettomuus, jossa on ulkomaalaisia mukana tarkoittaa äärimmäistä harmia. Eurooppalaisia ja amerikkalaisia tuotteita arvostetaan edelleen niin korkealle, että niitä kopioidaan. Ja ulkomaalaisen arkielämä on ollut täynnä arvostusta ja ystävällisyyttä. Mutta viimeisten viikkojen aikana kiinalaisiin julkisiin tiloihin on ilmestynyt symbolisesti ladattuja kuvia ja lauseita ja ulkomaalaisten yhteisö on hämmästynyt. Kaikki alkoi yhdestä video-pätkästä Youku videopalvelussa, joka keräsi todella lyhyen ajan sisään yli kymmenen miljoonaa katselukertaa. Ensimmäiset sekunnit näyttävät kaukasialaisen (myöhemmin brittiläiseksi turistiksi tunnistetun) miehen ison Pekingiläisen tien varrella kevyesti pukeutuneen, huutavan nuoren kiinalaisen naisen jalkojen välissä. Seuraavaksi useita kiinalaisia miehiä repii hänet naisesta irti ja hakkaavat miestä keskellä katua, kunnes hän ei enää liiku.

Saada kaupunki “puhtaaksi“
Massiivisen Internet-katselun jälkeen, tämä raiskauksen yritys, mitä se oletettavasti oli, koettiin ulkomaalaisten jatkuvana kiinalaisten halventamisen osoituksena ja sen pohjalta on noussut kiinalaisten päättäväinen ulkomaalaisvastarinta. “Lähtekää menemään omiin kotimaihinne, Peking EI toivota teitä tervetulleiksi“, kirjoitti yksi miljoonista suuttuneista kommentoijista, joka väänsi tätä varten Pekingin Olympialaisten tunnuslausetta.

Hieman tämän jälkeen Pekingin Julkisen Turvallisuuden Laitos ilmoitti nettisivuillansa 100 päivää kestävästä kampanjasta “Rauhallinen Peking“, jonka tarkoitus on “puhdistaa“ kaupunki ilman oleskelulupaa kaupungissa oleskelevista ulkomaalaisista. Ilmoitus vahvistettiin kuvalla, jossa nähdään lyövä nyrkki ja alhaalla on puhelinnumero, jonne voi soittaa, kun näkee “epäilyttäviä ulkomaalaisia“. Kiinalaisilla nettisivuilla monet huomasivat yhteyden skandaalivideon ja tämän kampanjan välillä, vaikka laitos kiistää että asioilla olisi mitään tekemistä toistensa kanssa. Pekingissä ulkomaalaisia on noin 200 000 ja heidän lisäkseen ne, joilla on väärennetyt paperit. Väärennettyjen papereiden kaupasta on tullut erikoistunutta bisnestä.

Seksuaalisia ja poliittisia mielleyhtymiä 
Hämmästyttävä oli myös suositun, valtion omalla CCTV:n englanninkielisellä kanavalla pyörivän “Dialogue“ TV-shown isännän, Yang Ruin kirjoittama Weibo (kiinalainen Twitter) kommentti, joka pyörii nyt netissä ja summaa ihmisten ennakkoluuloja pelottavan tiiviisti. Hän kirjoittaa “ulkomaalaisesta roskasta“, joka pitää nyt pyyhkiä pois. Hän kuitenkin jättää auki kysymyksen, tarkoittaako hän kaikkia ulkomaalaisia. Myöhemmin hän täsmentää lausuntoaan tarkoittamaan vain niitä, jotka ovat “oikeata roskaa“. Tämä roska on hänen mielestään sellaiset ihmiset, jotka eivät löydä omassa kotimaassaan töitä ja käyttävät Kiinaa hyväksi, lypsävät rahaa, tekevät ihmiskauppaa ja houkuttelevat kiinalaisia lähtemään ulkomaille. Sen lisäksi he ovat “agentteja, jotka lähettävät GPS-dataa ulkomaille“. Amerikkalainen journalisti Melissa Chan, jonka vanhemmat ovat kiinalaisia ja joka karkotettiin maasta työnsä takia, on Yang:ille “häpeämätön narttu“, jonka perään hän huutaa: “Meidän pitäisi hiljentää kaikki, jotka demonisoivat Kiinaa ja antaa heidän pakata laukkunsa.“ Seksuaalinen konnotaatio yhdistetään poliittiseen: Roskaa on ilmeisesti myös, jos kritisoi Kiinan hallitusta.

Reaktiot netissä 
Nämä kommentit ovat ilmeisesti yllättäneet ja hämmästyttäneet myös ne, jotka eivät olleet “Dialogue“-talkshow:n ystäviä. Yang puolustaa ohjelmassaan usein nationalistisia ajatuksia sarkastisin sävyin, mutta antaa myös puheenvuoron niille, jotka vaativat demokraattisia reformeja. Muissa lehti-haastatteluissa hän kuvaili hyvin muukalaisvihan “paniikki-mentaliteettia“ kansallisen ala- arvoisuuskompleksin kääntöpuolena. Miten voi olla, että jopa tällainen mies valitsee tällaisia sanoja? Näköjään pinnan alla kuohui jotain, joka nyt tulee esiin ja ilmeisesti tämä hyvin verkostoitunut mies tajusi, että nyt saattaa olla se aika, kun tällaisia asioita voi sanoa ääneen.

Mielipiteet kiinalaisessa netissä ovat jakautuneita. Monet näyttävät juontajalle rajat kovin sanoin, väittäen hänen menneen liian pitkälle. “Et mennyt tarpeeksi pitkälle“, kirjoittaa toinen ironisesti: “Meidän pitäisi hakea poliittisen ja taloudellisen eliitin vaimot ja lapset takaisin ulkomailta, jotta he auttaisivat rakentamaan omaa kotimaataan. Meidän ei tulisi sallia, että ulkomaalainen roska pilaa heidät.“ Toinen taas kommentoi kylmästi: “Juuri näin Bokserikapina on aikanaan alkanut.“ Monet muut ovat samaa mieltä: “En ymmärrä, miksi meidän kansalaiset aina vain kumartavat ulkomaalaisia nähdessään.“ Ja toinen anti-kosmopoliitti: “Eurooppalaiset ja amerikkalaiset, jotka tulevat Kiinaan, ovat pelkkiä idiootteja, laiskureita ja huijareita, jos eivät ole jonkun virallisen työn takia täällä.“

Periaatteessa nämä mielipiteet eivät ole mitään uutta. Yllättävää on vain ihmisten määrä ja se, että jopa valtion mediat antavat epäluuloille niin paljon tilaa.

Seuraava järkytys oli toinen video netissä, joka näyttää venäläisen sellistin, joka haukkuu kiinalaisen naisen. Nainen oli pyytänyt sellistiä ottamaan jalat pois hänen tuolinsa selkänojalta. Tapaus oli “Beijing Chanbao“ lehdelle kokonaisen etusivun jutun arvoinen. Sillä välin Pekingin Sinfoniaorkesteri, jossa sellisti oli töissä, antoi hänelle potkut.

Nettipalvelut Sina ja Baidu pyytävät käyttäjiään julkaisemaan ulkomaalaisten sopimatonta käytöstä. Tv-ohjelmiin kutsutaan tutkijoita, jotka sanovat: “Ulkomaalaiset ovat pitkään saaneet parempaa kohtelua kuin kiinalaiset ja kiinalaiset ovat tähän tyytymättömiä.“ Sina Weibo:n nettikyselyn mukaan 90% on sitä mieltä, että Kiinan, niin kuin muidenkin maiden, tulisi tarkistaa sekä ihmisten työtilanne, että omaisuus, ennen kuin heille myönnetään viisumi.

Kaikki nämä äänet ovat tuskin edustavia ja niihin ei pitäisi takertua liiaksi. Jotkut ulkomaalaiset ovat sitä mieltä, että tämä aalto johtuu siitä, että Kiinaa vahingoitettiin jo kaksi kertaa. Ensin kun (Kiinan mafiaa tutkinut) poliisipäällikkö ja hänen jälkeensä sokea ihmisoikeusaktivisti etsi ja löysi turvaa Kiinan valtion mielivallalta Amerikan lähetystön kautta. Yhden asian tämä ainakin todistaa. Nimittäin että Kiina ei taloudellisesta menestyksestään huolimatta ole vielä suvereeni valtio.
Lähde: F.A.Z. Von MARK SIEMONS, PEKING


Tässä linkki kohun aiheuttamaan videoon: http://v.youku.com/v_show/id_XMzk0MjQ0NTAw.html 

Luin eräästä blogista, että tästä Pekingistä alkaneesta ja netissä vellovasta kuohunnasta on pärskeitä näkynyt myös blogin kirjoittajan kotikaupungissa Changzhoussa. Lapset eivät enää hetkeen ole heilutelleet ja hymyilleet kaduilla huudellen “Hellou”. Blogin kirjoittaja kertoo, että kadulla kulkiessa joskus tuntuu kuin ihmiset yrittäisivät tahallaan törmätä päin ja joskus tuntuu kuin olisi ilmaa. Asenteet kovenevat helposti ja nopeasti.

Samassa blogissa kerrotaan miten viime viikolla kaksi saksalaisella suurehkolla firmalla töissä olevaa työntekijää oli Changzhoussa pysähtynyt kadulla katsomaan kiinalaisten keskinäistä riitelyä, johon oli tullut paikalle poliisi. Kaikilta oli tarkastettu paperit. Myös saksalaisilta, vaikka he olivat vain sivusta seuraajia. Saksalaisten passit olivat tietysti hotellilla, joten poliisi pidätti saksalaiset ja vei heidät yöksi putkaan. Seuraavana päivänä heille sanottiin, että he voivat lähteä, mikäli maksavat 1500 yuanin (n.190€) lunnaat per naama. Saksalaiset maksoivat, pakkasivat laukkunsa ja lähtivät seuraavalla koneella takaisin Eurooppaan. Heille riitti.

Tuon samaisen blogin kirjoittaja oli saanut Shanghailaiselta ystävältään sähköpostia, jossa oli varoitettu tuosta lehtiartikkelissakin mainitusta 100 päivän “siivouskampanjasta”: “50+ poliisia piiritti asuntomme ja (osoite poistettu) eilen n.klo23 ja tarkistivat kaikki paikalla olleet ulkomaalaiset. Heillä oli pieni laite, johon he syöttivät passin numeron ja jos vihreä valo syttyi kaikki ok. Jos punainen valo syttyi, vietiin henkilö pois. Pidä huoli, että sinulla on kopio dokumenteistasi mukanasi koko ajan, valokopio, kuva puhelimessasi, mitä vain.

Hurjia aikoja siis eletään ja vaikka asunkin täällä etelässä, kaukana suurkaupunkien suurista ongelmista, pistää tuollainen valtion taholta osin agitoitu kampanja miettimään omankin olon turvallisuutta. Meidän kaupungissamme ei ulkomaalaisia ole suurin määrin nähty eikä siten tuota alemmuuskompleksiongelmaakaan kiinalaiset vielä kokeneet. Tuo isänmaallisuus sitä vastoin saattaa nostaa päätään myös täällä ja olo sitä myöden voi muuttua jopa hankalaksi, onhan ulkomaalaisyhteisö täällä perin pieni ja hajanainen. Itse en tunne vielä yhtäkään ulkolaista tältä kylältä. Tukea vertaisiltaan on siis turha hakea.