Mikä olisi Toscanan loma ilman Firenzen vierailua? Mielestämme epätäydellinen.

Julius Caesarin perustama kaupunki on pullollaan nähtävää. Joten vaikka kulutimme kaupungissa kaksi pitkää päivää, emme ehtineet kuin raapaista sen uskomatonta kulttuuri-, historia- ja nähtävyystarjontaa. Olimme tyytyneet poimimaan listallemme ainoastaan muutaman mielenkiinnonkohteen omien halujemme mukaan, sillä emme halunneet juosta kohteitamme läpi. Siitäkin huolimatta piti todeta, että aika oli rajallista. Uffizin museossa meni tunti jos toinenkin. Palazzo Pittin perusteelliseen tutustumiseen olisi saanut helposti kulumaan kaksi päivää. Toisaalta Ponte Vecchio oli nopeasti nähty, eikä maailmankuulu katedraali Santa Maria del Fiore ollut polvia notkistava kuin ulkoapäin. Olihan se upea ja ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta se jokin puuttui. Ehkä massaturismi on vienyt paikasta sielun. Katedraalinaukio oli kuin markkinapaikka ja hässäkkä jatkui myös katedraalin sisällä. Kaupustelijat tosin pysyivät ulkopuolella, mutta hengellisyys oli kadonnut aikoja sitten.

Yksi hieman harvinaisemmista kohteistamme oli Gucci museo, joka kertoo hotellin hissipojan huikean elämäntarinan ja tarinan hänen luomasta matkalaukkumerkistä. Nykyään tuon luksusmerkin alla myydään kaikkea polkupyöristä eväskoreihin ja vaatteista ratsastussatuloihin. Museokin henkii luksusta. Lipun ostettuaan saa mukaansa tyylikkääseen tummaan pukuun pukeutuneen nuoren miehen. Hän kertoo nopeasti yleiskatsauksen museosta ja miten siellä suunnistetaan eteenpäin. Sen jälkeen hän ojentaa mukaan liput ja opaskortit sekä varmistaa, että kaikki on hyvin. Valokuvaus valitettavasti tässäkin museossa on kielletty eli saimme paikasta vain muistikuvia.

Palazzo Pittin hengästyttävät taidekokoelmat olivat uuvuttaa meidät jo ensimmäisen käytävänmitan jälkeen. Onneksi alakerrasta löysimme kahvilan jossa kävimme tankkaamassa itsemme sekä lepuuttamassa jalkojamme. Olivat älynneet kahvilan tärkeyden ja pistäneet sen verran Pitti-lisää hintoihin, ettei sinne aivan varta vasten lähtisi istuskelemaan. Nyt se ajoi asiansa ja kalliit eväät maistuivat taideteosten ihailun lomassa.

Myös Pittin palatsissa sekä sen ympärillä olevassa Bobolin puutarhassa, kuten jo kertomassani Pisan Ihmeiden Aukiolla oli selvästi nähtävissä feng shuin vaikutusta. Bobolin puutarhassa ja Pittin palatsissa merkit olivat niin selviä, ettei niitä oltu mitenkään yritetty edes peitellä. Mieleenpainuvin muisto Pittin palatsista kuitenkin on Galileo Galilein patsas jolla oli aivan samanlainen nenä kuin itselläni. Olen pitänyt nenääni sekä rumana että erikoisena, mutta nyt aion olla siitä ylpeä. Jospa minulla olisi kaukaisia sukulaisia Italiassa.

Uffizin galleriaan emme jaksaneet jonottaa joten ostimme VIP paketin jolla pääsimme jonon ohi suoraan sisälle. Jonotus lipputiskille olisi arviolta vienyt 2 tuntia jonka jälkeen olisi pitänyt vielä jonottaa sisäänpääsyä. Nyt saimme VIP kortit käteen ja meidät ohjattiin jonon ohi suoraan sisälle. Kallista, mutta mielestämme sen arvoista. Näin saimme nuo jonotukselta säästyneet tunnit parempaan käyttöön ja ehdimme nähdä enemmän Firenzeä.

Myös Uffizin galleriassa on ylihinnoiteltu kahvila, mutta upeiden näköalojen ja laskeneen verensokerin takia istuimme rohkeasti tungokseen asti täydelle kattoterassille nauttimaan auringosta ja päätähuimaavista hinnoista. Pöytäseuraksi saimme pyytämättämme ärsyttävän sosiaalisia lintuja. Eipä tuostakaan kahvilasta kantapaikkaa tulisi, mutta en kuitenkaan jättäisi käymättä.

Uffizin mieleenpainuvin teos oli Botticellin Venuksen syntymä jonka perusteella en nostanut Botticellin taidemaalarin taitoja kovin korkealle. Hänen teoksensa olivat selvästi muita aikalaistensa teoksia valoisampia ja värit kepeämpiä, myös aiheet pääsääntöisesti aikakaudelle poikkeavia ja osittain jopa vallankumouksellisia tai uhkarohkeita. Maalauksien taidokkuus sen sijaan ei edustanut minulle kovin suurta lahjakkuutta. Joko en ymmärrä taiteesta mitään tai sitten Botticellin vahvuuksia ei ole ollut taidokas maalaaminen vaan massasta radikaalisti erottuminen ja värien edistyksellinen käyttö. Tuohon maailman aikaan taiteilijat sekoittivat värinsä itse ja yksi taiteilijan osaamisen arvosteluperuste olikin värien valmistaminen.

Venuksen syntymä jäi toisellakin tavalla mieleen lomastamme sillä vuokraamastamme talosta löytyi tuhannen palan palapeli jonka aiheena oli juurikin Venuksen syntymä. Kun palapeli oli kannettu terassin pöydälle ja toiset olivat saaneet reunat valmiiksi, en malttanut olla kokoamatta palapeliä loppuun. Muiden hyvällä starttiavustuksella sain kuvan kasaan parissa päivässä. Loppujen lopuksi siitä puuttui vain kaksi palaa ja yksi pala oli laatikossa kahteen kertaan. Palapeli sinällään toimi hauskana loma-aivojumppana.

Firenzestä totesimme, ettei se ole pelkästään nähtävyyksiä ja historiaa. Paikka on elämää sykkivä noin 400.000 asukkaan kaupunki jossa nykykulttuuri on edustettuna kaduilla, toreilla, puistoissa ja silloilla. Perinteisemmästä kulttuuritarjonnasta pääsee nauttimaan esim. kirkkokonserteissa, mutta me panostimme tällä kertaa katusoittajaan Ponte Vecchiolla. Kahden intensiivisen ja pitkän päivän aikana ehdimme testaamaan useamman jäätelökioskin, muutaman kahvilan, pari ruokapaikkaa ja tietenkin yhden viinikellarin. Käveltyjä kilometrejä kertyi useita ja valokuvia räpsimme reilut kaksisataa. Vaikkei tämä ollut edes ensimmäinen kerta Firenzessä, niin vielä jäi sen verran katsottavaa, että palata voi milloin tahansa.

 

004v-normal.jpg

Ponte Vecchio jota reunustaa kulta- ja korukauppiaiden pienet myymälät

 

018v-normal.jpg

Palazzo Pitti, jonka alun perin vuonna 1458 rakennutti pankkiiri Luca Pitti kaupunkiasunnokseen, mutta jonka vuonna 1549 lunasti pääsijaiseksi asuinsijakseen Medicien mahtisuku. Heidän hallitessa palatsia se saavutti nykyisen loistonsa. Tässä loistossa piti aikanaan Napoleonkin omaa hallintokeskustaan.

 

041v-normal.jpg

Palazzo Pittin maailman ensimmäisen ulkoilmaoopperan katsomo, joka rakennettiin kaivauksen reunoille, kaivauksen josta palatsin rakennusaineet kaivettiin

 

049v-normal.jpg

Auringonlasku Ponte Vecchiolta nähtynä

 

001v-normal.jpg

Pysyvät katumarkkinat

 

017v-normal.jpg

Katedraali Santa Maria del Fiore eli Duomo

 

IMG_00000189v-normal.jpg

Katutaiteilija liitupiirroksineen