Nuorin poika kyläili Kiinan tukikohdassani ja koska samaan aikaan vietettiin kiinalaista kansallispäivää, ei minuakaan työt häirinnyt vaan keskityimme yhdessä lähiseutumatkailuun.

Olimme anoneet hänelle viisumia joka mahdollistaisi käynnit sekä Hong Kongissa että Macaossa. Kaikkiviisaudessaan Helsingin Kiinan suurlähetystö kuitenkin päätti myöntää hänelle viisumin joka oikeutti vain yhteen maahantuloon joten jouduimme olemaan luovia. Yhdistimme Hong Kongin käynnin hänen tulopäiväänsä ja päätimme suorittaa Macaon vierailun hänen lähtöpäivänään. Näin hän ylitti Manner-Kiinan rajan vain kerran molempiin suuntiin, mutta pystyimme Manner-Kiinan lisäksi tutustumaan noihin kahteen erityisalueeseen.

Itse päätin ottaa Hong Kongin vierailusta hieman enemmän irti ja laivailin sinne jo päivää aiemmin yöpyäkseni hotellissa ennen pojan saapumista. Hänen koneensa laskeutui jo aamuvarhaisella joten samalla sain itselleni pitkät yöunet enkä joutunut lähtemään kentälle aamuyöllä. Vanhempana viisastuu.

Ensimmäisenä päivänä halusin nauttia vain kaupungin tunnelmasta ja ainoaksi tutustumiskohteeksi olin valinnut Wong Tai Sin Temppelin hieman kaupungin ulkopuolella. Metro kiidätti minut sinne vajaassa puolessa tunnissa ja aivan metroaseman kupeessa sijaitsevaan temppeliin ei montaa askelta asemalta tarvinnut ottaa, lähinnä tuo matka oli portaiden kiipeilyä.

Temppelin kohdalla olevan metroaseman yläpuolella on iso ostoskeskus josta ajattelin nostaa rahaa, mutta kuinka ollakaan ei yksikään ostoskeskuksen lukuisista automaateista hyväksynyt luottokorttiani. Olen niin tottunut matkaillessani, että suurkaupungeissa rahaa saa automaatista missä tahansa. Toki yleensä nostan sitä heti lentokentällä, mutta tällä kerralla tulin maahan lautalla eikä lauttasatamassa silmiini pistänyt automaattia ja lompakossakin oli muutama seteli joten päätin nostaa rahaa matkanvarrelta, helpommin ajateltu kuin tehty. En ottanut huomioon, että temppeli sijaitsee syrjässä, kaukana länsiturismin loistosta. En ottanut myöskään huomioon sitä, että on sunnuntai ja kansallispäivän loma. Viisastuuko vanhempana?

Tyhjän ostoskeskuskäynnin jälkeen ajattelin ostavani matkalipun metroaseman lipunmyyntipisteestä, olihan minulla sekä luottokortti että Manner-Kiinan rahaa. Yllätyksekseni lipunmyyntipisteet eivät hyväksyneet sen enempää luottokorttia kuin rahoja. Seuraava ajatus oli ostaa matkailukortti kioskista koska tiesin kioskien hyväksyvän myös mannerkiinalaisia seteleitä, mutta kioskit eivät myyneet sunnuntaisin matkailukortteja ja matkalippuja sai vain automaateista johon kävivät paikalliset rahat joten hieno suunnitelmani valui jälleen hukkaan. Lopulta keinottelin paikallista rahaa itselleni ostamalla parista kioskista edullisen juoman ja maksamalla sen isolla setelillä josta sain vaihtorahana paikallista valuuttaa. Näin pääsin jatkamaan matkaani vaikka vaihtokursseissa hävisinkin.

Wong Tai Sin Temppeli on sekava kokonaisuus pieniä alttareita ja paviljonkeja. Päätemppeli on hieman muita isompi ja sen edessä on isohko rukousalue. Päätemppelissä on alttari niin taoisteille, buddhalaisille kuin konfutselaisillekin. Temppeliin sisälle ei kuitenkaan suurella yleisöllä ole pääsyä vaan rukoilu suoritetaan taivasalla temppelin edessä olevalla aidatulla aukiolla. Aukiolla olikin niin suitsukkeiden polttajia, ennustustikkujen ravistelijoita kuin pelkkiä kumartelijoita.

Kiertelin temppelialueen alttareita ja ihailin patsaita. Rakkaudenjumalien edessä myytiin punaisia nauhoja jotka piti pitää nokkelasti sormien välissä (ohjeet isolla taululla jumalien edessä) esittäessään toivomustaan/rukoustaan jumalille. Nuoret neidot pyysivät siellä itselleen oikeaa puolisoa ja vanhemmat rouvat liitolleen onnellista jatkoa. Minä säästin rahojani ja jätin ostamatta tuon punaisen nauhan. Toivottavasti ei vaikuta liittooni negatiivisesti.

Temppelin kupeessa on lukuisia ennustajia jotka edullisesti kertovat tulevaisuudesta katsomalla kädestä, kasvoista tai laskemalla sen syntymäajasta. Jotkut heistä puhuivat myös englantia vaikka pääsääntöisesti tuntuikin palvelu toimivan kantoniksi. Kahdella sadalla paikallista valuuttaa olisi saanut englanninkielisen ennustuksen sekä kädestä että kasvoista. Satasella irtosi ennustus pohjautuen jompaankumpaan lähteeseen. Olin toki utelias kuulemaan mitä näkevät, eikä hintakaan ollut huima, mutta koska omistin kovin vähän paikallista valuuttaa, en ajatellut käyttää sitä vain uteliaisuuttani häivyttämään. Jatkoin siis matkaa.

 

008-normal.jpg

Wong Tai Sin Temppeli, Hong Kong

 

009-normal.jpg

Wong Tai Sin Temppeli, Hong Kong

 

047-normal.jpg

Rihkamamyyjä temppelin edustalla - Wong Tai Sin Temppeli, Hong Kong