Yhden päivän vietimme kuuluisissa Diaolou kylissä ja Chikan elokuvakaupungissa. Diaolou kylät ovat 1900-luvun alussa, varakkaiden, pääsääntöisesti ulkomailta palanneiden, kiinalaisten rakentamia tai rakennuttamia taloryhmiä jotka sijaitsevat muutaman tunnin ajomatkan päässä Guangzhousta lounaaseen. Parhaiten säilynyt ja eniten turisteja vetävä kylä on nimeltään Zili. Talot joista diaolou-nimi tulee, ovat ns. vahtitornitaloja (diaolou) joille ominaista ovat korkeus, kattoterassi ja taysin suljettavissa oleva alaosa. Talot rakennettiin keskelle maaseutua ja ryöstöjen pelossa niistä tehtiin pieniä linnakkeita joiden kattoterassit toimivat vahtitorneina. Nyt talot ja kylät ovat paikallinen ja maakunnallinen nähtävyys. Guangdongilaiset sanovat, ettei ole todella tutustunut Guangdongiin ellei ole nähnyt vahtitornitaloja.

Osa taloista on pidetty kohtalaisessa kunnossa ja vanhoja huonekalujakin on kaiken Kiinassa tapahtuneen myllerryksen keskellä säilynyt. Myös alkuperäisten omistajien ulkomailla asuvat sukulaiset ovat lahjoittaneet valokuvia, lehtileikkeitä ja tavaroita näyttääkseen millaista elämä taloissa oli niiden rakennuttamisen sekä loiston aikaan. Kertomuksia ulkomaansukulaisista ja alkuperäisten omistajien ulkomaanvuosista on myös näytillä. Rahallistakin apua on ulkomailta saatu ja ulkomaisten sukulaisten matkoista Kiinan kyliin on runsaasti valokuvia.

Nykyään talot omistaa rakennuttajien sukulaiset jotka edelleen asuvat kylässä. Heitä ei voi sanoa varakkaiksi taloudellisessa mielessä. He eivät asu vahtitornitaloissa vaan niiden ympärillä olevissa matalissa kaksikerroksisissa, alun perin huoltorakennuksissa. Monet pitävät kotinsa alakerrassa yksinkertaista ravintolaa ja perheet elävätkin lähinnä turismista. Kaupan on myös pikkusyötävää kylän kujilla, jäätelöä ja juomia, hedelmiä sekä tietenkin rihkamaa ja ikävä kyllä rihkamaa isolla R:llä. Kunnollisia matkamuistoja on turha etsiä.

Chikan kaupunki on aikoinaan ollut vauras ja vireä kaupan keskus sekä jokisatama. Satamasta on lähtenyt runsaasti tavaraa myös ulkomaille, sillä merelle on matkaa vain muutama kilometri. Säännöllinen lauttayhteys on toiminut Guangzhousta, Foshanista ja Dongguanista. Chikanin kautta on ulkomaille kuljetettu kaikkea riisistä öljyyn ja sianlihasta bambuun. Chikanin loiston aikoihin siellä on asunut runsaasti myös ulkomaalaisia, josta johtuen se oli yksi oopiumisodan näyttämöistä. Nyt paikka on pahasti rapistunut eikä loistoa tuo edes sakeat turistimassat, lähinnä kiinalaiset.

Kaupungin vanhat siirtomaatyyliset rakennukset ovat kuitenkin pääsääntöisesti pystyssä, mutteivät millään tavoin hyvässä kunnossa. Siitä huolimatta vanha loisto on kaiken rapistuneisuuden alta havaittavissa. Tämän ovat huomanneet myös elokuvantekijät ja Chikanissa onkin filmattu lukuisia kiinalaisittain kuuluisia elokuvia. Jotkut elokuvista ovat tunnettuja myös maailmanlaajuisesti. Elokuvissa näytelleistä kuuluisuuksista voi kertoa ainakin kaksi nimeä jotka ovat monelle suomalaisellekin tuttuja eli Bruce Lee sekä Chackie Chan. Viimeisin paikalla kuvattu elokuva Grandmaster avasi vuoden 2013 Berliinin elokuvafestivaalit ja oli Kiinan ehdokas Oscareissa. Grandmasterin lavasteet ovat vielä osittain pystyssä ja niihin pääsee maksua vastaan tutustumaan.

 

035v-normal.jpg

Vahtitornitalot ovat pienten kerrostalojen korkuisia joiden jokainen kerros toimi erillisenä asuntona. Alimmaisessa asui emäntä ja isäntä, heidän yläpuolellaan poikien perheet ikäjärjestyksessä, vanhin alimpana. Jokaisessa kerroksessa on oma keittiö ja kylpyhuone. - Zili Village

046v-normal.jpg

Kylän isoimman talon kattoterassilla on jopa kiinteä huvimaja - Zili Village

049v-normal.jpg

Yhteen kylän taloista osui salama kahteen otteeseen pienen ajan sisällä ja kylässä alkoi kiertää legenda jonka mukaan talon seinärakenteisiin oli piilotettu runsaasti kultaa. - Zili Village

052v-normal.jpg

Tämä kulkuneuvo ei liene viimevuosisadan alusta vaikka voi siltä näyttää - Zili Village

 

071v-normal.jpg

Vanhaa ja vaatimatonta kaupunginosaa - Chikan

 

090v-normal.jpg

Grandmaster elokuvan lavasteita – Chikan