Niin on jouluvalmistelut saatu ruokia lukuun ottamatta valmiiksi. Tänään kävimme syömässä ruotsalaisen joulupöydän antimia ravintola Albert:ssa http://www.alberthotell.se. Joulupöydän syöminen on muodostunut Ruotsin vuosinamme jo perinteeksi. Perhettä on ollut mukana eri lukuinen määrä eri vuosina, mutta joka vuosi ollaan joulupöydästä nautittu. Ruoka maistui tällä kertaa edellisvuosia paremmalta, liekö syynä uusi kokki vai vanhan parantuneet opit. Ruotsalaiseen tyyliin pöydästä löytyi sillejä muutamalla kymmenellä eri mausteliemellä, janssoninkiusausta, katkarapumunakasta, makkaroita ja sitten vähän eksoottisempia riistaruokia sekä kaloja. Jälkiruokapöydän karkit, keksit, vanukkaat, piiraat ja suklaat eivät enää jaksaneet suuresti houkuttaa kun vatsat olivat täynnä suolaisempia jouluruokia. Toki muutamaa makeaakin piti maistaa, eihän sitä kaikkia voinut ohittaa kun pöydät notkuivat antimista. Onneksi tuli aamulla tehtyä 1,5 h lumitöitä riuskaan tahtiin.

Selailin erilaisia joulusivuja netissä ja löysin vanhanajan määritteen (tai oikeastaan kolme) joulun ajalle. Perinteinen joulukausi on ollut 21.12.-13.1. eli Tuomaasta Nuuttiin. Tai toisen katsantokannan mukaisesti Anteruksesta (30.11.) Paavaliin (25.1.). Tai kolmannen mukaan 1. adventtisunnuntaista kynttilänpäivään. Meidän perheessä on käytössä ollut sovellettu moderniversio eli 1. adventtisunnuntaista Loppiaiseen. Tosin minulla tulee aina joulun jälkeen kova into siivota joulukoristeet uuden vuoden alta pois. Tuntuu kuin raahaisi vanhaa mukanaan jos koristeet roikkuvat pitkään paikoillaan. Tuntuu, ettei anna tilaa uudelle kun ei päästä vanhasta irti. Siitä huolimatta innolla koristelen joulua etukäteen ja tykkään niin leipoa kuin kokatakin kaikki joulupöytämme antimet ihan alusta asti.

Albert Kök - Hotell & Konferens